Ce meci! Și ce păcat pentru Gabi Ruse: ea luptă grozav, dar pierde cu Xiyu Wang, în meciul turneului la Transylvania Open

Gabriela Ruse nu cedează nimic, se luptă fantastic cu puternica și talentata Xiyu Wang, dar pierde un meci-maraton, de peste trei ore și 20 de minute, și se vede oprită în optimi la Transylvania Open! A fost 6-1, 6-7(10), 7-6(6) pentru Wang.

Gabi – care a salvat două mingi de meci în setul decisiv – a început mai greu, a fost surprinsă adesea de lungimea și efectul liftat al mingilor lui Wang și a cedat primul set categoric, în doar 30 de minute.

Până aici, jucătoarea din China a fost fără greșeală în spatele propriului serviciu (aproape 90 procentajul primei mingi), s-a folosit excelent de top spin-ul forehand-ului ei de stângace și a dominat mai toate schimburile scurte.

Aflată la cel mai bun sezon din cariera ei –  cu victorii la jucătoare ca Sakari, Azarenka sau Krejcikova, dar și cu patru finale în circuitul ITF -, Wang o bătuse pe Jaqueline Cristian în primul tur de la Cluj, ne arătase și în meciul acela un nivel grozav: lovituri rotunde, pline, puncte bine construite și o agresivitate măsurată: atacă zonele, nu neapărat liniile.

Dar Gabi are meritul că a știut (și a putut) să expună și slăbiciunile chinezoaicei.

Ea s-a adunat nemaipomenit în startul setului al doilea, a început să citească tot mai bine serviciul advers, a returnat mai lung, în picioarele înaltei jucătoare din China, și a schimbat direcția cu prima ocazie.

Tactica asta a ajutat-o să facă primul break devreme, pentru 3-1. Gabi a părut mai inspirată și în minutele următoare, însă Wang a răspuns cu trei game-uri la rând, iar setul a ajuns în prelungiri, un tiebreak pe care Gabi l-a câștigat cu 10-8, la a patra șansă.

În punctul ăsta, după un set secund care a durat 90 de minute, Wang a părut consumată fizic. Bandajată serios (încă de la mijlocul setului doi) la genunchiul stâng, ea a suferit mult când Gabi a plimbat-o dintr-o parte în cealaltă, dar a lovit, chiar și așa, remarcabil de bine. Dovadă, setul decisiv a fost din nou foarte echilibrat.

S-a mers cap la cap până la 4-3 pentru Wang, cu hold-uri mai simple de ambele părți, înainte ca Gabi să aibă primele emoții pe serviciu: a salvat fantastic primele două mingi de break, ajutată și de al optulea ei as, a salvat-o apoi și pe a treia, când mingea ei a lovit banda și a căzut în terenul advers, dar n-a mai putut să o salveze și pe a patra: 5-3 pentru Wang.

Însă Gabi n-a plecat nicăieri. Și tensiunea s-a acumulat în continuare.

Wang a salvat primele două șanse de rebreak ale Gabrielei, și-a făcut rost de o minge de meci, însă Gabi a salvat-o, a recuperat break-ul și a venit la 4-5.

Când timpul de joc a depășit 3 ore, Gabi a reușit să egaleze, a avut apoi o șansă de break pentru 6-5, dar n-a putut să o concretizeze, așa că setul decisiv a ajuns și el – cum altfel? – în tiebreak.

Cu un curaj fantastic, Gabriela a revenit încă o dată de la 0-2 la 4-2, cu câteva atacuri de toată frumusețea, însă Wang nu s-a lăsat nici ea. Nici pomeneală!

Jucătoarea din China a mai avut o minge de meci la 6-5, Gabi a anulat-o cu dezinvoltură (forehand năprasnic în lungul liniei) dar n-a mai putut să facă la fel la 6-7, când dreapta ei a ieșit puțin afară.

Pentru Gabi, înfrângerea asta va fi probabil dureroasă, dar ea își poate lua multă încredere de aici. Pentru că nivelul pe care l-a arătat la Cluj a fost cu adevărat încurajator: Gabi are din nou match-fitness-ul care i-a lipsit adesea în acest sezon.


https://www.treizecizero.ro/news/ce-meci-si-ce-pacat-pentru-gabi-ruse-ea-lupta-grozav-dar-pierde-cu-xiyu-wang-in-meciul-turneului-la-transylvania-open?fbclid=IwAR0067JzsVcvTwVgEGfXsNQICt6ybp0BTZzyj5mdzedkc27WeZvvOzsAgVI