Gabriela Ruse, care de curând a obținut rezultate excelente la Roland Garros, este dezamăgită din cauza faptului că nu va evolua pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris.
„Monica Niculescu a transmis Federației Române de Tenis că dorește să joace cu mine în echipă la Jocurile Olimpice!” dezvăluie Gabriela Ruse, românca semifinalistă la dublu la Australian Open 2023 și, acum o lună, la ultimul Roland Garros.
„Sigur Monica Niculescu și-a dorit să joace cu mine! Avem același antrenor, ne pregătim împreună. Cum petrec cu Marta Kostyuk timp la turnee, așa îl petrec și cu Monica”, este șocată și consternată Gabriela Ruse pentru că, deși este eligibilă ca loc în clasamentul de dublu pentru a putea evolua la Jocurile Olimpice de la Paris, Federația Română de Tenis nici măcar nu a nominalizat-o pe lista trimisă Comitetului Olimpic Român – adevăr crunt confirmat ocupantei locului 64 WTA la dublu, în persoană, de Mihai Covaliu, președintele COSR.
Astam după ce Federația Română de Tenis a înștiințat-o pe Gabriela Ruse, prin SMS, că dorința Monicăi Niculescu a fost respectată.
Motivul pentru care Gabriela Ruse nu va evolua la Jocurile Olimpice de la Paris
Imediat după Roland Garros, 10 iunie 2024 este data la care o jucătoare de dublu putea fi eligibilă pentru calificarea la turneul olimpic de la Paris dacă era clasată în Top 100 WTA și îndeplinea condiția de a fi evoluat pentru România în două partide din Billie Jean King Cup (ex-Fed Cup) în ciclul olimpic (Tokio 2021 – Paris 2024).
La data de 10 iunie 2024, Gabriela Ruse era numărul 75 mondial și a doua cea mai bine clasată româncă în ierarhia mondială feminină de dublu, după Monica Niculescu (numărul 34 WTA la dublu).
„Monica și cu mine ne-am dorit să jucăm împreună. Monica este cea care a transmis Federației Române de Tenis că dorește să joace cu mine, doar că Federația nu și-a dorit să își asume un posibil risc prin care eu și Monica să nu intrăm pe tabloul principal, să nu fim acceptate, direct, la concursul olimpic de dublu.
Atunci, au băgat pe altcineva ca să fie siguri că intră (n.r. pe Irina Begu)”, expune Ruse detaliile din cauza cărora ea și Niculescu nu pot face echipă la Jocurile Olimpice – în contextul în care Gabriela a urcat pe locul 75 mondial în urma semifinalei de dublu disputată, alături de ucrainianca Marta Kostyuk, la ultimul Roland Garros.
Federația Română de Tenis a decis, după calcule efectuate de Horia Tecău din postura de coordonator al lotului olimpic de tenis, ca Irina Begu, admisă la turneul olimpic de simplu datorită clasamentului protejat activat ca ocupantă a locului 49 mondial WTA în momentul accidentării la cot, să fie nominalizată ca parteneră a Monicăi Niculescu în concursul parizian de dublu.
„Monica și cu mine am avut rezultate foarte bune împreună. În timp, la turnee, ne-am completat bine și am avut atât pe zgură, cât și pe hard, evoluții reușite. Este o nouă Olimpiadă, cu alte așteptări. Sperăm noi să o pregătim cât mai bine, să avem câteva antrenamente bune înaintea Jocurilor Olimpice”, punctează Irina Begu, care a disputat și ea o semifinală de Grand Slam cu Niculescu, la Australian Open 2018.
Monica Niculescu și Irina Begu au făcut echipă de dublu și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro: în 2016, perechea românească a pierdut în trei seturi, 3-6 în decisiv, cu surorile Chan, Hao-Ching și Lathisa, din China-Taipei.
Șase ani mai târziu, Monica a izbutit, la Jocurile Olimpice de la Tokio 2021, să își ia revanșa în fața taiwanezelor după un super-tie/break adjudecat în echipă cu Raluca Olaru. Niculescu și Olaru au pierdut, apoi, duelul din turul secund olimpic cu australiencele Samantha Stosur și Ellen Perez.
„Pentru primele 24 de locuri alocate echipelor formate exclusiv din jucătoare de dublu și simplu (cazul Monicăi Niculescu – numărul 34 WTA, Gabrielei Ruse – numărul 75 WTA și Irinei Begu – numărul 49 WTA) limita clasamentului cumulat a fost 86!” precizează Gabriel Moraru, directorul executiv al Federației Române de Tenis.
Monica Niculescu și cu Gabriela Ruse însumau 109 ca locuri de clasament adunate și, posibil, erau pe lista de așteptare în spatele altor, teoretic, 23 de dubluri pe un tablou olimpic cu 32 de echipe.
Niculescu și Begu au fost acceptate direct pe tabloul de dublu al Jocurilor Olimpice ca urmare a cotei 83 care reprezintă cumulul clasamentelor individuale de dublu, în cazul Monicăi (numărul 34 WTA) și de simplu, al Irinei, (numărul 49 WTA, clasament protejat de simplu).
Matematic, calculul care nu i-a permis Gabrielei Ruse să participe la Jocurile Olimpice este: loc 34 WTA (Niculescu) + loc 49 WTA (Begu) = 83 la un „cut-off” stabilit la cota 86 de Federația Internațională de Tenis și comitetul de organizare a turneului olimpic (limita admisă a sumei clasamentelor adunate) pentru echipele exclusiv constituite din jucătoare de dublu (Monica Nicuelscu) și simplu (Irina Begu).
Gabriela Ruse înțelege „schema de calcul”, dar și-ar fi dorit ca FRT să își asume riscul
„Mi-am dorit foarte mult să particip la Jocurile Olimpice așa cum orice sportiv vrea să joace, să fie cu echipa, între cei mai buni sportivi ai țării lui, de fapt ai lumii, până la urmă. Aceasta a fost lista alcătuită de cei care s-au ocupat de selecția lotului olimpic de tenis. Eu cu Monica (n.r. Niculescu) eram cumva la limită (n.r. de a fi acceptate direct în concursul olimpic de dublu, condiționare impusă de cumularea clasamentelor fiecăreia) de a intra”, conștientizează Gabriela raționamentul justtificat al Federației Române de Tenis pentru a avea două echipe de dublu și nu numai una, constituită din Jacqueline Cristian și Ana Bogdan.
„Celelalte 8 locuri alocate echipelor de dublu formate numai din jucătoare de simplu au avut o limită a clasamentelor adunate de 120”, explică directorul Federației Române de Tenis, Gabriel Moraru, cum vor putea Jacqueline Cristian și Ana Bogdan să joace și în concursul de dublu folosindu-se de pozițiile deținute în ierarhia feminină mondială de simplu: Cristian, numărul 65 WTA și Bogdan, numărul 49 WTA.
„Problema că Jacqueline (n.r. Cristian) și Ana (n.r. Bogdan) erau intrate, deja, pe tabloul concursului olimpic de simplu. Ele, dacă nu intrau la dublu nu le afecta atât de mult ! Ei (n.r. Federația Română de Tenis) au spus că, decât să aibă cinci jucătoare la Jocurile Olimpice și să riște, mai bine au patru jucătoare sigur acceptate în cele două turnee, de simplu și de dublu. Înțeleg punctul de vedere ale celor de la Federație dar eu, câteodată, sunt de părere că omul atunci când nu riscă nu câștigă!
Ăsta este principiul pe care eu merg și trăiesc, uneori trebuie să și riști, nu poți să mergi numai la sigur! OK, poți merge la sigur, dar există probabilitatea ca lucrurile să nu se întâmple așa cum dorești”, a mai spus Ruse, care cu logica pragmatică a Federației de Tenis, ce a împiedicat-o să participe, pentru prima dată în viață, la Jocurile Olimpice.
Gabriela Ruse și Monica Niculescu au jucat sfert de finală la US Open 2021 (faza celor mai bune opt dubluri feminine la cel mai bogat turneu de tenis mondial), ultimul mare rezultat izbutit de o echipă de dublu din România la un turneu de Mare Șlem.
„Din păcate, nu pot să controlez eu lucrurile astea. Mai mult decât să-mi spun punctul de vedere și să afirm că meritam să fiu la Jocurile Olimpice chiar dacă, poate, totuși, era un risc… Să nu uităm că, acum trei-patru săptămâni eu am făcut semifinală la Roland Garros, locul unde se joacă turneul olimpic de la Paris!”, este resemnată Gabriela Ruse, care susține că „să mă supăr este mult spus, pentru că am trecut peste ce s-a întâmplat. Ăsta-i tenisul, asta-i viața și merg mai departe. Peste patru ani voi fi calificată și la simplu și la dublu”.